Kärnkraft – En bra energikälla?

Vilka är farorna med kärnkraft?

Kärnkraft är idag en väldigt omdebatterad fråga, där många har starka åsikter om vad som är rätt och fel. I sig är kärnkraft mindre miljöfarligt än till exempel vindkraft – det är mindre miljöfarligt eftersom att bygga ett kärnkraftverk är en engångskostnad. Denna engångskostnad ger sedan avkastning i många år framåt och generar otroligt mycket energi. Jämfört med ett vindkraftverk har de en längre tid där de är funktionsdugliga. På så vis blir miljöpåverkan mindre, eftersom det går åt mindre resurser att bygga ett kärnkraftverk. Avfallet i ett kärnkraftverk transporteras iväg och förvaras sedan i trygga bergrum, långt bort från allt annat. Faran består i att en kärnkraft potentiellt kan havererar, vilket medför konsekvenser i form av radioaktivt läckage som kan skada djur och natur för många år framåt. Det är alltså en form a risk/reward diskussion.

Jämför man produktion mellan kärnkraft och till exempel vindkraft, så producerar ett vanligt kärnkraftverk ungefär 140 miljarder kilowattimmar per år. Jämfört med ett vindkraftverk som producerar 9 miljoner kw/h år. I proportion behöver man alltså 15 500 vindkraftverk för att kompensera för ett kärnkraftverk. Om man räknar med att ett vindkraftverk kostar 90 miljoner att bygga innebär det att bygga vindkraft motsvarande ett kärnkraftverk kostar 139 miljarder kronor – ofantliga summor pengar. Ett kärnkraftverk kostar någonstans runt 7-10 miljarder – väldigt stor skillnad med andra ord.

Katastrof i Fukoshima

Vi har på senare tid sett flera katastrofer som har orsakat mycket besvär. Till exempel Fukoshima i Japan där en stor katastrof inträffade år 2011. Anledningen var en jordbävning, som såklart är svårt att förutse – men trotts allt sker i Asien. Oväntade händelser i kombination med otur och dålig tajming kan ibland få stora konsekvenser. Händelsen i sig har startat en rörelse där man är mer skeptisk mot kärnkraft än tidigare. Det är tydligt i opinionsmätningar att allmänheten är mer skeptisk än tidigare – finns det resurser föredrar man gärna förnyelsebar el istället.

Själv har Caty ingen uppfattning om vad som är rätt eller fel, kolla gärna på filmen så får ni ser hur ett svensk kärnkraftverk fungerar:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *