4 anledning till varför kol är på väg att försvinna

Under 2014 stod Australiens premiärminster Tony Abbott framför en kolgruva och sade: ”Kol är bra för mänskligheten, kol är bra för rikedomen, kol är en vital del av vår ekonomiska framtid, här i Australien, och runtom hela världen”. Detta var i samband med att de öppnade en av de största kolgruvorna i Australiens historia, Caval Ridge coal mine.

Då Australien är en väldigt stor exportör och konsument av kol, så tillhör det Abbotts agenda att försöka hylla industrin, eftersom det bidrar både mer arbetstillfällen och miljard i exportintäkter. Däremot nu – året 2017 – med diskussioner om Parisavtal, ökade tullar, minskade precis och kolverksamhet som avvecklas var lanseringen av en stor ny kolgruva kanske inte den mest geniala idén. Här följer ett antal anledning till varför kolindustrin är på väg att dö ut.

1: Kol dödar

Kolens förespråkare hävdar att den hjälper människor till att ta sig ur fattigdom genom att ge tillgång till billiga elektricitet. And menar att detta helt tas ut genom att industrins negativa effekter på natur, hälsa med enkelhet tar ut den positiva effekten av det låg priset för el. Många menar att vi mångdubbelt betalar igen det låga priset med förödande effekt på klimatet.

Ett problem med debatten är att alla inte är överens om att hur förbränningen av fossila bränslen påverkar den globala uppvärmningen. De negativa hälsoeffekterna från kolförbränning kan däremot inte bortses ifrån. Saker som kvicksilver, småpartriklar, sulfider och koldioxid släpps lös i atmosfären – saker som man vet påverkar djur, natur och även människor. Vi behöver bara ta kinesiska storstäder som exempel:

Ganska tydligt att det inte är en bra idé att förbränna saker – speciellt inte i storstadsmiljö.

2: Kolanvändning är på nedgång

Eftersom användningen av kol är på nedgång, har efterfrågat minskan och utbudet ökat. Detta medför att priset av det dumpats rejält. Även fast användningen utgör ungefär 30% av jordens totala energibas, har andelen minskat sedan 2009 med ungefär 9%-enheter fram till 2019. Detta enligt en studie av en Amerikansk storbank. Man tror att detta drop beror på hårdare regleringar av koleldande fabriker.

3: Politiker börjar ta sitt ansvar

Det är tydligt att det börjat formas en rörelse som man kan kalla ”kriget mot kol”. Där utmålas kol och dess förespråkare som en av de största hoten mot vårt samhälle idag – huruvida det är befogat eller bekräftat med vetenskap är tvivelaktigt. Däremot spelar det ingen roll – politiker är med och formar allmänhetens opinion kring ämnet. Står det inte bakom kolet – kommer det hända saker som gör att den fasas ut.

Kolfabriken som koncept håller på att fasas ut sakta men säkert i Storbritannien. Under det närmsta årtiondet kommer detta ske – däremot är förutsättningen att den ersätts med naturgas. Samma trend är pågång i andra länder, t.ex. Irland och Belgien.

4. Kol är en dålig affär

En ekonomisk sanning är att botemedlet mot låga priser, är fortsatt låga priser. Efterfrågan tenderar alltså att öka när priset går ner. Men vad gäller kol är det andra drivkrafter bakom användningen annat än ekonomiska sådana. Det är t.ex. många företag som drar sig från att förknippas med kol då det kan skada varumärket, politiker vill heller inte ta i det i rädslan att förlora stöd från väljare.

En studie som släpptes nyligen visar även att ungefär 60% av kolfabrikerna i världen bär ett negativt ROI% på nuvarande kolpriser. Man kommer alltså av denna anledningen troligen lägga ner kolfabriker inom kort.

Det finns även andra rapporter om att arbetare inom branschen flyr den – just pågrund av att det är stigmatiserat att arbeta inom en bransch som fått mycket kritik för dess skadliga effekter. Denna åsikt skiljer sig mycket mellan länderna – i Kina kanske man inte bryr sig – medans som i Sverige och även Danmark säger man adjö till kolkraft på löpande band, enligt Dagens nyheter.

Se gärna vår video som illustrerar mer om hur kolkraft och andra kraftkällor står sig mot varandra här.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *