Hur mycket solceller behöver man?

En vanlig fundering är hur mycket solceller man bör installera. Det finns såklart inget generellt svar på den fråga – det är från fall till fall helt enkelt. Jag ska däremot göra mitt bästa för att hjälpa dig reda ut frågan. Här följer ett par punkter som man ska reda ut när man ska köpa solceller:

  • Hur stor är den egna elanvändningen?
  • Hur stor takyta finns tillgänglig som är lämplig för installation?
  • Hur stor är budgeten för projektet?
  • Ska installationen göras på egen hand eller av hantverkare?

Dessa frågor är enklare att ställa än att svara på. Man kan säga att en genomsnittlig solcellsanläggning i Sverige har en angiven effekt på omkring 5KW, vilket vanligtvis tar upp en yta om ungefär 35m2. För er referens så är en grov uppskattning av takstorlek i söderläge följande:

13-20 m2 (sommarstuga), 21-30 m2 liten villa), 31-40 m2 (normal villa), 41-51 m2 (stor villa) och Över 52 m2 (gård).

En anläggning på 5kw får alltså plats på en vanlig villas tak i söderläge. En avgörande faktor för hur stor anläggning man ska investera i beror självfallet på hur stor den egna förbrukningen är. Det lönar sig inte idag att bli en överskottsproducent för sakens skull, det är dessutom riskabelt på sikt om regering bestämmer sig för att inte stödja solelsproduktion längre fram. Den egna förbrukningen brukar vara direkt kopplad till hur värmeisolerat det egna huset är, om bergsvärme finns och hur många personer som bor i hushållet. Dålig isolering, många personer i huset, tvåglasfönster etc. leder till högre förbrukning. Enklast är att själv kolla sin specifikation från elbolaget för att på så vis få en uppfattning om den faktiskt åtgången.

Hur bra en anläggning sedan producerar beror på en mängd olika faktorer, så som takets lutning, solinstrålning och kvalité på komponenterna. Vad gäller budget så skiljer det sig otroligt mycket om man gör det själv, eller om man låter en entreprenör montera, installera och driftsätta solpanelerna. En uppskattning från min sida är att affären blir någonstans runt 50-80% dyrare än om man endast köper produkterna separat och ordnar med installationen själv. Jag är ingen hantverkare, men det är till synes relativt enkelt att montera solpanelerna själv. Däremot krävs det en certifierad elektriker för att installera strömmen och driftsätta anläggning. Det är alltså olagligt att göra detta själv. Innan man slutligen bestämmer sig från att investera rekommenderar jag slutligen att man man tar det av denna investeringskalkyl som forskare på Mälardagens högskola har tagit fram.’

Läs mer här om hur solceller fungerar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *